Убиство Оливера Ивановића и пропаст Вучићеве политике

Меци који су убили Оливера Ивановића истовремено су у разбили представу о успешној политици Вучића у односу на Косово и Метохију.

Раскринкано је да се Српска напредна странка у политици масовно служи гнусним лажима о својим политичким противницима. Свако веома једноставно може да упореди шта су високи предстaвници СНС-а говорили о Ивановићу непосредно пред његову ликвидацију, а шта су говорили од тренутка када је убијен. Блатили су човека на најгори могући начин, очигледно лажући, а онда су сами посредно признали да су лагали тврдећи да је Ивановић све супротно од онога што су говорили док је био жив и док им је био противник.

Ако власт лаже и клевеће људе у тако очигледним стварима, како им се уопште може било шта веровати. И шта тек раде у ситуацијама када имају много већи интерес да лажу.

Како су други аутори већ приметили, цео понижавајући циркус око „захтева“ за учешћем у истрази је директна последица чињенице да су Вучић и Дачић потписивањем и реализацијом Бриселског споразума, предали нашу полицију, наше тужилаштво и наше судове Тачију и Харадинају, односно тзв. Републици Косово. Све до тог периода ми смо имали своје органе који би, не питајући никога, већ увелико сами спроводили истрагу по законима Србије, ако би у тим условима уопште и дошло до атентата на Ивановића.

Могуће је да је неко од читалаца и сам подржавао Бриселске споразуме. И у медијском мраку  који је уведен то није за осуду. Али данас сваки грађанин Србије недвосмислено види да је цела идеја са Бриселским споразумима била дубоко погрешна. Све је то само једна велика Вучићева обмана.

Као кључни аргумент мудрости којом је Вучић вођен приликом потписивања Бриселских споразума, навођено је да није било политичких убистава Срба. На најсуровији начин и најлаковернији су освешћени – повлачење државних овлашћења и институција Србије са КиМ, уместо да се инсистира на свему што је предвиђено резолуцијом 1244 СБ, само се угрожавају животи и опстанак Срба на КиМ.

Свако разматрање о томе ко би могао да буде наручилац овог злочина, из било ког угла гледано, показује промашеност и глупост Вучићеве политике. А реч је несумњиво о политичком убиству, зато што Ивановић није био уплетен у било какве сумњиве послове.

Ако су Албанци (лично ми је та могућност мало вероватна), онда је то доказ како иза српског повлачења у преговорима следи најцрња ескалација прогона Срба. А не никакво „помирење“, „стабилизација региона“, „окретање будућности“ и слично.

Ако су то западни пријатељи Вучића, онда је то доказ да је Вучићева политика окренутости према западу потпуно погрешна. Убиство Ивановића имаће значајан утицај, негативан наравно и на резултате гласања у Београду за СНС и СПС. Ако је инспиратор и организатор из тих обавештајних кухиња (што је мени највероватније), онда су све похвале које Вучићу већ годинама стижу лажне, срачунате само на остварање њихових стратешких интереса. А то у најбољем случају значи да Вучић ништа од свега тога не разуме, а у најгорем да у том обмањивању јавности свесно учествује. Како год, та политика је изузетно штетна за нас.

Ако је реч о томе да је послата порука да се у сусрет испуњењу нових захтева запада о предаји КиМ неће толерисати ниједан глас разума са КиМ, онда је то за 40 година затвора. Будући да нажалост немамо смртну казну.

Ако је убиство наручено са истока (што је по мени невероватно – али овде разматрамо све  теоријске могућности), онда значи да Вучић нема стварну подршку са истока, како то показује.

Политичка ликвидација Оливера Ивановића је почетак краја Вучићевог режима. Први пут ће се бирачко тело које гласа за Вучића озбиљно замислити и престаће беспоговорно да прихвата као истинито оно што им Вучићева пропаганда сервира.

Једно је сигурно, наручилац убиства је погрешио. Ако су то Албанци или запад, они неће наћи другог као што је Вучић који могу да им остваре предају КиМ. Ако је то застрашивање и ућуткивање политичких противника, догодиће се савим супротно. Све више људи ће јавно бити против овакве политике. После Вучића у кратком временском периоду на власт може доћи само групација која се држи српских националних интереса, а то зликовци извесно нису хтели.

Због тога смрт Оливера Ивановића није  бесмислена. На један трагичан начин она нас чини бољима и одлучнијима да се изборимо за бољу Србију.

 

 

*текст преузет са http://91.222.7.144/komentar-dana/ubistvo-olivera-ivanovica-i-propast-vuciceve-politike.html

About Бранко Павловић