Шта значи Сорошев шопинг по Србији

Како су нас медији обавестили, иза куповине прехрамбене индустрије Србије вредне 575 милиона евра – која обухвата Бамби, Имлек, Књаз Милош, Млекару Суботица и млекаре у Црној гори и Републици Српској – стоји Џорџ Сорош. Сорош се појављује и као заинтересовани инвеститор за куповину Галенике.

Из ове две чињенице можемо извући неколико важних закључака.

1. Када Сорош – који је један од водећих инвеститора у хартије од вредности, а нарочито на тржишту валута – инвестира у реални сектор, онда то значи да је његова процена да ће доћи до пада вредности валута, нарочито долара.

То даље значи да ће се, по његовом мишљењу, наставити штампање и долара, и јена, и евра, и фунте у таквим обимима који чак и њему не омогућавају да предвиди куда све то води (у супротном би, на пример, напустио долар и купио неке позиције фунте или јена).

2. Поред тога, потез Сороша показује слабе стране обарања евра. Све што је изражено или индексирано у еврима је данас јефтиније 20 одсто за оне који имају доларе у односу на период од пре само десет месеци. Другим речима, све најпрофитабилније унутар еврозоне ће бити на удару власника зелених новчаница.

3. Интересовање за прехрамбену индустрију у Србији нам говори да Сорош процењује да ће сукоб ЕУ са Русијом због Украјине (а за рачун САД) трајати више година, и да је прави тренутак да се купи производња која може да пласира своје производе у Русију.

О Сорошу се може рећи много тога, али свакако не и то да нема тачне информације из војно-обавештајних структура САД.

4. Његово интересовање за Галенику је јасан показатељ да негде изван Србије постоји тржиште на којем је могуће продавати лекове произведене у Галеници, које ми не препознајемо.

И на крају да додам да је важно да се привикнете да нам „обичне“ вести говоре више о стварном свету у коме живимо од тзв. „ударних“ вести.

About Бранко Павловић