Речник предизборних речи и израза

 Као што смо на НСПМ једном направили мали водич кроз ЕУ фразе ( ко није погледао биће му симпатично да то уради сада „Говорите ли „европски““ од 24.1.2012.) и показали сву њихову бесмисленост, тако сада започињем игру откривања правог значења или бесмисла речи и фраза које се употребљавају у овој предизборној кампањи. Наравно сви сте позвани у „редакцијски колегијум“ овог речника.

 100 милиона евра. Кажу, на јадни и незаштићени, али сваком врлином овенчани СНС, сручиће се 100 милиона евра негативне, подле, тајкунске и какве све не кампање. Кога не мрзи може о томе да погледа мој текст( Нови Стандард, „Једноставно, а немогуће или шта медији не смеју да питају политичаре у Србији“ од 9.1.2014.), али овде указујем да је ствар сасвим супротна. Баш нисмо (а стварно смо овог пута озбиљно приступили идеји изласка на изборе са сасвим новом листом) могли да добијемо ни од кога новац за кампању која би била усмерена на интересе Србије. Никакавог новца за тако нешто нема. Када би били у прилици да користимо само сваки пети евро који Вучић користи за своју кампању и када бисмо могли да користимо сваки десети минут на телевизији који користи СНС, Вучић би био глатко побеђен.

 За Србију је најважнија борба против корупције и криминала. Кажу да је најважнија ствар коју је Вучић урадио и/или започео у претходних годину и по дана била борба против корупције и криминала, а да је та пошаст уједно и главни узрок нашег лошег положаја. Извините, у таквом ставу нема логике. Ако је корупција главни проблем, а Вучић је нарочито у томе успешан, онда би морало да се живи боље. А живи се горе. И то толико јасно горе, да никога нисам ни срео, а камоли упознао, коме сам морао ову тврдњу да доказујем. Пошто се живи горе, онда или корупција није главни проблем, или Вучић није успешан. Наравно могуће су и све комбинације ова два.

 Вучић спашава Србију из тајкунског загрљаја. О овој бесмислици сам такође већ писао (НСПМ и НС „ Главна пљачка у Србији била је у корист странаца, тајкуни су ту споредни“), сада само указујем да у финансијском сектору 95% свега држе странци и политичари на власти, а у реалном сектору странци и политичари на власти контролишу око 85% свега што постоји. Сви други заједно, и тајкуни и сви ми остали, чинимо 5% до 15% Ако посматрамо само тајкуне тај проценат је 2-8%. Како нешто што је тако малог обима и значаја може утицати на положај Србије? Не може Вучићу да реши ових 95% до 85% и пусти контролне органе да се баве довођењем у ред тајкуна, зато што је он доведен пре свега да би заштито стране интересе, а СНС је и састављен од људи којима Србија не значи ништа у поређењу са личним интересом.

 СНС у области правосуђа има визију. Ово је стварно најцрњи хумор. Вучић и СНС (наравно и Дачић и СПС) су пример потпуне разградње правног система, дневног, свеобухватног и темељног кршења и рушења Устава, а о скандалозним законским предлозима и усвојеним законима да и не говорим. Поред тога, СНС је задржао у Високом савету судства и Државном већу тужилаца све оне који су доказано слупали правни поредак Србије у периоду претходне владе. Дакле СНС лидерски и концептуално и персонално, води правосуђе Србије ка потпуном уништењу и то назива визијом. Знам да сам сугерисао свима да ово буде „речник“, али заиста не могу да смислим реч која би онда означавала „одсуство визије“, ако је ово визија. Можда „селаковићевштина“.

 Од кад је СНС у власти ради се транспарентно. Наведите ми један „историјски“ економски споразум Вучића који није на основу директне погодбе. Један! Кредит за наводњавање- директна погодба, Етихад-Јат- директна погодба, Београд на води- директна погодба, арапске инвестиције у пољопривреду (поред наводњавања)- директна погодба, Мерцедес-Икарбус- директна погодба. Сам Вучић каже да су ти његови преговори од највеће важности и таквог обима да могу покренути целу Србију (што је све наравно банална неистина, али о томе другом приликом), па према његовим речима ми знамо да је он, Вучић лично, извор највеће нетранспарентности и тиме највеће корупције у Србији. Овде је важно да приметите да државни органи, од оних који контролишу јавне набавке, преко Агенције за борбу пртив корупције, јавног тужилаштва, Државног ревизора итд.не смеју ни да се огласе о томе да Вучић својим поступањем крши цео правни поредак Србије. А тиме и све државне институције. У теорији се то зове „оријентална деспотија“.

 Никада се нећемо одрећи Косова. Али ће урадити све исто као и они политичари који би се јавно одрекли Косова и Метохије. И то су и урадили. Не одричу се КиМ, али укидају судове који су до сада радили на северу КиМ. Не одричу се, али укидају тужилаштва и полицију. Не одричу се, али спроводе изборе по законима тзв.Приштине. Потписују да су обавезни у правни систем Србије да уведу потпуно признање самосталности тзв.правног система тзв.Републике Косово. Увели су границу и тамо где се Срби са Косова и Метохије наслањају на територију Србије која није званично под међународним патронатом- коју ми, суштински нетачно и баш из ината зовемо Србија. Од Србије праве колнију, од Косова и Метохије Републику Косово, од осведочених непријатеља наводне пријатеље. И то називају патриотизмом. Е, ту нам је речник већ сасвим неопходан. Када погледамо превод њихове речи „патротизам“, онда јасно видимо да је то оно што Срби, Енглези, Немци, Американци, Французи, Грци, Кинези, Јапанци и да не набрајам даље, зову „издаја“. И код Хрвата се та њихова реч преводи као „издаја“, ако је макар делић хрватске територије у питању, а ако је реч о Србији, онда је преводе као „ново разумевање Србије за развој добросуседских односа“. А можете и „никада“ да преведете као „увек“ или „у свакој прилици“ и добићете прави смисао.

 На сву срећу ту је опет Тадић, тако да ће све бити у реду.

Рачунам да је ипак боље да вас на крају насмејем. Потрајаће рад на овом речнику.

About Бранко Павловић