Preti li Americi građanski rat

Svet sa Sputnjikom, 19.01.2022.

Zašto su podele u SAD sve dublje? Može li se tamošnja demokratija „popraviti“? Preti li toj zemlji zaista građanski rat i kakav bi mogao biti, teme su emisije „Svet sa Sputnjikom.

Godinu dana od juriša na Kapitol ankete pokazuju da čak 64 posto Amerikanaca veruje da je demokratija u SAD u krizi i da postoji rizik od njenog daljeg urušavanja, a mnogi strahuju da zemlji preti građanski rat.

Na tu mogućnost upozorava i Barbara Volter, profesorka Univerziteta Kalifornija u San Dijegu, koja smatra da je Amerika bliža građanskom ratu nego što bi iko želeo da veruje. Kao član savetodavnog komiteta CIA Voltersova je tri decenije proučavala građanske ratove i pobune, a tipičan primer za nju je raspad Jugoslavije. U nedavno objavljenoj knjizi „Kako počinju građanski ratovi“, ona ističe da je Amerika u fazi tzv. anokratije, stanju između demokratije i autokratije.

Kome će se eventualni građanski rat obiti o glavu? Hoće li vlasti u Vašingtonu pokušati da ga preduprede nekom novom „avanturom“ preko okeana i ko su potencijalne mete? Kako se američki potresi odražavaju na globalnu političku scenu?

Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji Svet sa Sputnjikom čiji su gosti istoričar dr Srđa Trifković i analitičar Branko Pavlović.

About Администратор