А Португал?

Парламентарни избори у Португалу су потпуно потиснути као тема, осим што се изашло у западним медијима са тврдњом како је владајућа групација победила.

Владајућа групација је на изборима изгубила. Можда ће направити велику коалицију са Сосцијалистима, али што се грађана тиче они су несумљиво одлучили да не желе ову владу.

Резултати су при крају бројања, али већих промена неће бити и бројке говоре следеће:

Владајућа коалција конзервативаца (у суштини чист неолиберални концепт) освојила је 37-38%. На преходним изборима 50.4%

Социјалисти 32%, Леви блок око 10% и Комунисти 8 %. Пета групација је испод 1,5%, однсоно огромно расипање гласова, који извесно нису за владајућу политику- укупно око 12% .

Вест је дакле да је забележен огроман пад владајуће групације и да сасвим извесно више неће имати већину у парламенту. Сад то упоредите са тврдњом да су победили на изборима.

Ја не искључујем сада нканадне политичке комбинаторике, али грађани, односно друштво су сасвим отишли путем Грчке. Ако Социјалисти пристану да подрже владу, као коалициони партнери или као мањинску владу, то ће их само сурвати као и колеге у Грчкој.

Вест је да се талас промена наставља, сада на другом крају југа ЕУ и да су мале шансе да сe ту и заустави.

Ако имамо у виду да је у периоду претходног мандата владе чак више од 450.000 грађана Португала напустило земљу, онда је пораз владајуће политике још већи.

Нека се припреми Шпанија.

About Бранко Павловић