Нема изношења новца – ако Агрокор буде поштовао српске законе

Нема изношења новца – ако Агрокор буде поштовао српске законе

Не постоји потреба да републичка Влада и Народна банка Србије доносе било какав посебан план да обезбеде да новац из компанија које су повезане у систем Агрокора не одлази из Србије.Јер наша земља у правном смислу већ поседује све механизме за спречавање нелегалног одлива девиза, тврде саговорници Данаса.

Ђорђе Ђукић, професор Економског факултета у Београду, каже за наш лист да Закон о девизном пословању у потпуности дозвољава државним органима да интервенишу и спрече исисавање капитала, односно упропашћавање предузећа регистрованих у Србији.

– Наша земља још увек није чланица Европске уније тако да централна банка има могућност да интервенише ако се девизни одлив из земље не одвија у складу са постојећим законским решењима. На тај начин се спречава да неко хипотетички издавањем фиктивних фактура прикаже профит већим него што јесте и на тај начин оштети зависно предузеће. Народна банка Србије може да интервенише у случају предузећа у власништву Агрокора у нашој земљи и спречи све евентуалне нелегалне радње. Из земље може да се изнесе само доказана остварена добит и ништа више – објашњава Ђукић.

Према његовим речима таква мера не би престављала узурпацију страног капитала нити демотивисање инвеститора да улажу у Србију већ меру којом се спречава незаконито извлачење финансијских средстава из земље што је потпуно исправно и одговорно.

И правник Бранко Павловић слаже се да Народна банка Србије у својим рукама већ има све механизме за деловање у конкретном случају те да нема потребе за изналажењем било каквих нових мера.

– Законски је све регулисано. Ревизори контролишу пословање компанија и региструју да ли је добит правилно исказана или не. У случају да није, страна компанија не може да изнесе девизе из земље приказане као фиктивну добит. Не знам зашто премијер Александар Вучић говори о новим мерама којим би се одбранила имовина зависних предузећа Агрокора у Србији када јасни прописи по том питању већ постоје. Једино ако премијер не сумња у евентуално несавестан рад ревизорских кућа или Народне банке Србије. Не видим шта би друго могло да буде сем тога – истиче наш саговорник. Он додаје да би за Србију најгоре решење било да држава преузме власништво над фирмама Агрокора у Србији или да их финансијски помогне на било који начин новцем грађана Србије.

– Ниједан од тих потеза не би био у интересу српске привреде. Државним новцем никако не треба спасавати зависна предузећа Агрокора. Једино исправно решење по том питању би било да након кризе у коју је запао Агрокор, фирме којима је та компанија власник у Србији што пре оду у стечај. Онда би из стечаја та предузећа могао да купи неки домаћи привредник што би било најбоље за Србију. На тај начин би просперирала и српска пољопривреда јер је њен напредак немогућ без постојања домаћег трговинског ланца кроз који би у озбиљној мери могла да пласира своје производе – истиче Павловић.

Подсећања ради, премијер Вучић је ових дана изјавио да ће Влада Србије и Народна банка припремити план који ће гарантовати да новац из компанија које су повезане у систем Агрокора не одлази из Србије.

– Треба да подебљамо зид између нас и осталих, у финансијском смислу и управљачком, наравно – изјавио је том приликом премијер Вучић.

Иначе, Агрокор у Србији контролише фирме Рода, Идеа, Меркатор, Дијамант, Фриком, Кикиндски млин, Мг Мивела и Нова Слога, које снабдева око 150 добављача. Као што је познато, након финансијских проблема у које је запао Агрокор, власник те компаније Ивица Тодорић предао ју је на управљање хрватској држави.

Пише: Г. Влаовић, дневни лист Данас

фотографија преузета са http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:646777-Kriza-trese-Agrokor

About Администратор

Тим администратора презентације Бранка Павловића.