Валутни рат- ко је Трампов савезник?

мерички председник Доналд Трамп је недавно оптужио Кину да манипулише својом валутом. Претходно је на манипулацију валутом упозорио Јапан и Немачку. Наравно, не прихватајући став „француске собарице“ који је Меркелова заузела, како Немачка нема никакве везе са курсом евра јер је то у надлежности Европске централне Банке (ЕЦБ) која је потпуно независна институција, исправно сматрајући да ни евро, па следствено ни курс евра, не постоје без Немачке.

У овом тексту анализирамо кретање курсева евра, јена и јуана у периоду од 2013.године до данас, да видимо да ли су тврдње Трампа основане. И ако јесу, у којој мери и у односу на кога.

Евро

Почетком јануара 2013. године евро је у односу на долар (УСД) вредео 1,31. До маја 2014. године евро је ојачао у односу на долар за 5,34%. А онда је за мање од годину дана ослабио на само 1,05, колико вреди и данас, што значи за читавих 31%. Ако рачунамо у односу на јануар 2013, то је пад за огромних 24%.

Нема дилеме да је Трамп у праву и да Немачка врши валутну манипулацију, тако да САД имају све економске разлоге да им уведу санкције. Кажем економске, што не значи аутоматски и политичке, без којих наравно санкција нема.

Јен

На самом почетку 2013. године јапански јен је у односу на УСД вредео 88,15%, да би у марту 2014. године ослабио на 110, што је пад вредности јена за читавих 25%. Јен је даље слабио, да би 29. маја 2015.године био на 124, што је пад за фантастичних 40%. Затим је ојачао на садашњих 112. У односу на јануар 2013. године, јен је ослабио у односу на УСД за 27%.

И ту је Трамп у праву, Јапан несумњиво манипулише својом валутом и САД имају све економске разлоге да им уведу санкције.

Јуан

У јануару 2013. године кинески јуан је у односу на УСД вредео 6,23, да би годину дана касније ојачао у односу на долар за 2,7%. Када су евро и јен почели да слабе у односу на УСД, Кина је оборила своју валуту, на 6,39 крајем августа 2015. (што је пад у односу на јануар 2013. године за само 2,57%), док данас јуан вреди 6,86 у односу на долар.

Према томе укупан пад вредности јуана у односу на УСД од јануара 2013. године до данас износи 10,11%. Уз напомену да све до друге половине 2015. године јуан осцилира у односу на долар у приближно истим амплитудама, или је јачи за 2.7% или је слабији за 2,6%, а онда долази до слабљења у периоду септембар 2015 – фебруар 2017. године за 7,35%.

Ових 7,35% обарања вредности јуана је директна последица валутне манипулације Јапана и Немачке јеном, односно евром (наравно да постоје и интереси других земаља еврозоне, нарочито Француске, да се у овом периоду обори евро, али то за потребе ове расправе остављамо по страни).

Укратко, Трамп није у праву када окривљује Кину да манипулише валутом и нема економских разлога да се Кини уведу снакције. Али то не значи да нема и политичких.

Када упоредимо све цифре, онда видимо да валутни рат иницирају Јапан и Немачка, а не Кина. Пад евра за годину дана од 31% је 4,2 пута већи пад од кинеског јуана за дупло дуже време (две године). Пад јапанског јена за 40% за 28 месеци је 5,4 пута већи пад од јуана за 24 месеца.

И ко је сад ту савезник Америке, а ко непријатељ? И зашто? Биће интереснатно пратити даљи развој догађаја, пошто ће Трампу бити веома тешко да аргументује свој став у вези Кине по овом питању, а не може остати само на осудама у односу на све три државе, пошто су то уједно главни конкуренти америчкој привреди.

И на самом крају, ноторни главни медији у Америци виде сами ужас у ставу Трампа према Немачкој и Јапану по питању манипулације курсом влаута, а недовољну одлучност када је реч о Кини. Не бих да хулим, али њима ни Бог не може помоћи.

 

*фотографија преузета са: http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/valutni-rat-ko-je-trampov-saveznik/

About Бранко Павловић