Аргументи против ЕУ

Често чујемо тезу како „Европа нема алтернативу“. Обратимо пажњу на лукаво изведену замену термина. Мисли се на Унију, а помиње се Европа.

Дакле, пре него што пређемо на аргументацију, преименоваћемо почетну тезу у „Европска унија нема алтернативу“, уважавајући професора Иву Висковића, који каже да се никада не мисли да буквално нема алтернативу, него да је то најбољи избор, а подразумева се да има више могућности. Није најбољи избор. Није чак ни добар. О томе се ради, а због ограниченог простора навешћу само два аргумента:
1) ЕУ је економски погубна за Србију. То је концепт који нас нужно доводи до колонијалног статуса, истина на један модернији начин, у коме је трајно низак стандард, велика задуженост, лошији квалитет здравства и образовања, висока незапосленост.

Да је то тако, видимо по државама чланицамаУније које су наши суседи. Избијмо себи из главе слике Париза, Милана, Лондона или Берлина, то нема никакве веза са односом ЕУ–Србија.Осим тога, Париз је био Париз и пре настанка ЕУ, што наравно важи и за многе друге ствари које заиста могу импоновати унутар садашње Уније.

Дакле, да ли ми идемо у Бугарску да обављамо сезонске послове или они долазе код нас? Да ли се наши суграђани Мађари масовно селе у Мађарску? Да ли је Хрватска решила било који економски проблем уласком у ЕУ?У Словенији суданас лошијимноги показатељи него пре уласка у Унију. Да ли се ми селимо у Румунију? Наравно да не. А то је концепт који се, у најбољем случају, предвиђа за Србију.

Тренутно је тај концепт дефинисан Меморандумом са Међународним монетарним фондом: смањи плате и пензије, продај свешто можеш, не смеш ничим да ограничаваш увоз, мораш да укинеш све погодности за домаће произвођаче (али не и за странце) итд.

2) Обично се каже да је ЕУ скуп вредности којима треба тежити и да се тај систем мора поштовати, па ако желиш да уђеш у тај „клуб“, онда мораш испунити критеријуме.Нажалост, ЕУ нема везе са европским вредностима. Да не помињемо овде Косово, погледајмо недавну посету Ангеле Меркел Турској. Председник Турске Ердоган годинама држи у притвору судије и тужиоце који су се дрзнули да закон примењују и на њему блиске људе.Пред изборе у Турској, када је Ердоган први пут озбиљно угрожен и прети му губитак власти, ЕУ у лику госпође Меркел му поручује: буди ти диктатор, само заустави прилив избеглица, а ми ћемо рећи да испуњаваш критеријуме за напредак у придруживању ЕУ. А ви који сте веровали у то да ЕУ штити неке европске вредности, остајте да трулите у затворима.

Када чујете да је ЕУ најбоље решење, онда на почетку морамо прво рећи шта је улазак у Унију за Србију: отимање Косова, економска стагнација, незапосленост, кршење многих вредности – ако је то у интересу моћних.

About Бранко Павловић