Спутњик: Обрачун у Давосу- зашто је Сорош напао Кину?

Расположење у Давосу је „превише песимистично“, утисак је који с овогодишњег окупљања глобалне финансијске и политичке елите преноси председник УБС банке Аксел Шмит. „Нервоза“ — описује „Волстрит џурнал“, а слично ће и „Фајненшел тајмс“, који наводи да је на Светском економском форуму у Давосу ове године атмосфера била „далеко мрачнија“ него пре.

И ко зна колико би још мрачнија била да у протеклих годину дана супербогати своје богатство нису увећали за још 12 одсто — док су истовремено сиромашни осиромашили за додатних 11 процената, тако да 26 најбогатијих појединаца сад поседује колико и 3,8 милијарди најсиромашнијих људи. С ведрије стране, број милијардера се од светске економске кризе готово удвостручио. И ово је систем који нема алтернативу, тврди власник „Мајкрософта“ Бил Гејтс.

Или пак забринутост богатих и моћних није сасвим лишена основа? Јер, упозорава из Давоса оснивач „Алибабе“ Џек Ма, трећа технолошка револуција која је у току могла би да изазове и Трећи светски рат јер доводи до „геополитичке редистрибуције моћи“. А Џорџ Сорош са истог места позива на жесток обрачун с Кином и њеним технолошким компанијама — како Кина не би постала доминантна сила у сфери високих технологија.

О чему се још говорило у Давосу ових дана? Шта глобална елита очекује од године која је пред нама? И шта је највише забрињава?

О овим су питањима у „Новом Спутњик поретку“ говорили писац и издавач из Швајцарске Слободан Деспот и аналитичар Бранко Павловић.

 

(пропратни текст преузет са : https://rs.sputniknews.com/komentari/201901271118654623-obracun-u-davosu-/ )

About Администратор

Тим администратора презентације Бранка Павловића.