Зашто гласати за Вучића?

Какво је то питање, скочиће одмах критичари – па ваљда зато да се не врате жути на власт, и то баш сада када је Вучић остварио тако значајан дисконтинуитет у односу на њихову власт 2008.-2012-године. Да не наставе са невиђеном пљачком коју су спровели.

О ком дисконтинуитету Вучић (истина уз хорско певање као у грчким драмама) говори и ко су ти пљачкаши на које он мисли, је реч у овом тексту.

Косово и Метохија

Сваки, макар и површан увид у, тзв.“Боркове“ споразуме, тачније Тадићеву форму лаганог признавања сецесије тзв. Косова и Бриселске споразуме, мора констатовати 100% континуитет тих политика. Само што се Бриселским споразумима много темељније и опасније и брже признаје сецесија тзв. Косова. Другим речима, дисконтинуитет постоји само у методу који је сада радикално повољнији за сецесионисте, а никако и нигде у садржини и циљу коме се тежи. Да гласамо за Вучића? 

Република Српска

Као и Тадић, тако и Вучић увек иде на руку екстремним, истина владајућим, бошњачким политичарима, непрекидним изостављањем критика на њихов рачун, релативизацијом свих напора Срба за очување дејтонске БиХ и Српске у тим оквирима и непрекидним извињавањем за ратне злочине, преко сваке мере и без иједног захтева да се и бошњачка страна такође извини за своје ратне злочине над Србима. Реч је такође о 100% континуитету политике претходне власти. Вучић је само у свом мандату задао најјаче ударце Српској које је могао да зада, што Тадић ипак није чинио; тиме што се изјаснио против референдума о дану државности, тиме што није присуствовао прослави дана државности и тиме што није осудио санкције председику Републике Српске Милораду Додику. Да гласамо за Вучића? 

Срби у Црној Гори

Ту постоји одређени дисконтинуитет. Тадић је због личне анимозности био на дистанци од Мила Ђукановића, а Вучић је 100% на страни Мила Ђукановића. У време најжешћих притисака на Србе у Црној Гори Вучић прима премијера Црне Горе, изјављује да односи никада нису били бољи, а Србе назива националном мањином. Да гласамо за Вучића?

Приватизација

Да ова власт прихвата претходни модел у коме све треба распродати одмах и без двоумљења, у то мислим да не сумња нико. Разлика је само у томе што је раније било прописано да директна погодба онога ко је власт и купца није дозвољена. Сада се све најзначајније трансакције обаваљају управо у четири ока, тако да брутално арчење државне имовине није више ни могуће процесуирати као криминал. Оно што је одувек и свуда било незаконито, сада је, за време Вучића, постало законито.

Да не бих детаљисао, само у наставку да констатујем: на ову закониту корупцију треба додати чињеницу да су сви тендери, свих 100%, намештени у Србији данас (то је у великој мери потпуни континуитет са Тадићевом/Микија Ракића влашћу) у корист Вучића или Звонка Веселиновића и сличних људи денвно блиских премијеру Вучићу. И ту није крај, на то додати невероватну корупцију у иностраним кредитима за инфраструктурне радове, па на то додати невероватну корупцију у подели тзв. стимуланса страним инвеститорима.

Да гласамо за Вучића? 

Монетарна политика ММФ

Е, ту се под милим богом није ништа променило. Осим особе на месту гувенера. Монетарна политикка као главна омча око врата српске привреде, наравно уз готово потпуну контролу и финансијског сектора од стране странаца, само се додатно стегла. Упрошћено, али не нетачно изражено у бројкама, за додатних 9 милијарди евра, или за око 20% бруто друштвеног производа Србије.

И кад смо већ код те бројке, само да констаујемо да је у истом периоду укупно БДП Србије тек за око 2% већи него што је био 2008. године. Сад би још само требало да смо се задужили 20%, а да никаквог раста није било. То чак ни Вучић не би успео. И шта кажете, да гласамо за Вучића? 

Војска и полиција

Потпуни континуитет. Једино што Вучић, након вишегодишњег успешног одбијања да прихвати војну сарадњу са Русијом, није имао одговор када се Путин досетио како да га натера да узме Србији преко потребно модерно наоружање – па нам га поклања! Да Вучић не би стоти пут измислио како „Србија нема тих пара“ (иначе за много више наоружања од поклоњеног и то по пуним тржишним ценама, укупно издвајање би било око 1 милијарде евра – подсећам Вучић нас је већ задужио за 9 милијарди). Не би Вучић ни поклон примио, него не зна како да обмане људе да је патриота и када не узима поклоњено оружје. Кад би знао како да смисли и ту превару – не би узео ни поклон. 

Разлика постоји само у томе што се хијерархијски односи, нарочито у полицији, а нажалост и у војсци, урушавају за мандата Вучића до нивоа потпуне деструкције државних органа. За Вучића? 

Кина

Односи са Кином су бољи. Али пре свега због две ствари које немају никакве везе са Вучићем: Кина је стратешки одлучила да своје девизне резерве пласира у инвестиције свуда – и у свету и код куће, па је тако пруга Београд-Будимпешта ушла у стратешки план Кине. И друго, због тога што нико са запада није био заинтересован за железару Смедерево. Иначе пре уласка Кине из својих стратешких разлога, Вучићева екипа је једнако правила 100 милиона евра годишњих губитака у Смедереву, као и претходна. Слично као код МИГ-ова, Вучић није имао куд. А како је обећавао, на чисто блефирање, да ће он запослити менаџмент којуи ће правити профит, што се наравно није догодило, улазак Кине била му је последња сламка спаса. 

Образовање, медији, култура

Потпуни континуитет образовног урушавања, медијске контроле и одсуства сваког озбиљнијег српског становишта у култури. Неке ствари које је Вучић урадио остаће трајна срамота на српству: нису обележени ни 100 година од сарајевског атентата и почетка Првог светског рата, ни 200 година од рођења Његоша. Да гласамо за Вучића? 

Претходна пљачка

Да ли је неко из врха претходне власти процесуиран? Нико. Тадић – не. Пајтић –не. Шутановац – не. Јовановић – не. Петровић – не. Па о каквој одговорности претходне власти Вучић прича када нико за 5 година од када је он власт није ни процесуиран? Вучић нема права уопште да говори о „пљачкашком карактеру“ претходне власти. Опљачкано је много (увек треба имати у виду да је далеко највише отишло странцима), али он о томе не сме, после пет година, реч да каже. 

И да не набрајам даље. Једина стварна разлика између претходне власти и ове Вучићеве је у томе што је она била, а ова јесте власт. То је једини дисконтитнуитет. А то нас доводи до суштинске поруке Вучића: гласајте за власт иначе вам се зло пише.

Нећу. Нисам ја Николић. А презирем и Клинтонове.

Ако бих аналитички хтео да објасним свој став, онда је то због тога што је Вучић: 1. издајник, 2. бандит, 3. није сам свој, 4. зато што је успешан издајник, бандит и… тако мало чудан.

 

(фотографија преузета са:       http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/zasto-glasati-za-vucica/)

 

About Бранко Павловић