Улазак у БРИКС чин отпора америчком глобалистичком империјализму

Председник Бразила Мишел Темер, председник Русије Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг, председник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума и премијер Индије Нариндра Моди на самиту БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Интересовање 13 земаља за улазак у БРИКС уопште не изненађује јер организације које предводе Кина, Русија и Индија привлаче све више држава које у томе виде једну врсту одупирања америчком притиску ког можемо назвати глобалистичким империјализмом.
Око 13 земаља показало је интересовање за улазак у БРИКС, а скоро половина њих је поднела званичне пријаве за улазак у ту организацију, изјавио је у интервјуу за Спутњик амбасадор Јужне Африке у Москви Мзувукиле Макетука.
„Сада има око 13 кандидата (за улазак у БРИКС). Има земаља које су се званично пријавиле, има их шест, а има земаља које су изразиле интересовање. Лично очекујем да ће приоритет бити на страни оних који су се већ пријавили“, рекао је амбасадор.
Међу кандидатима су две афричке земље – Алжир и Египат, као и ИранБахреинСаудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

Отпор америчком глобалистичком империјализму

Интересовање 13 земаља за улазак у БРИКС уопште не изненађује јер снаге које предводе КинаРусија и Индија привлаче све више међународних снага које у томе виде излаз и једну врсту одупирања притиску који долази из Америке ког с пуним правом можемо звати глобалистичким империјализмом, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Та мултиполарност, сарадња, стабилност, сигурност и просперитет на једним фер, међународно признатим односима привлачи све више држава света које на тај начин траже ослонац за сопствени развој на једној страни, и за одупирање глобалистичком империјализму на другој, додаје Павловић.
„Том интересовању за БРИКС треба придодати и веома повећано интересовање за Шангајску организацију за сарадњу тако да је то просто процес. Односно, повећање интересовања држава за БРИКС је само још један доказ у укупним процесима који се у свету догађају, а то је концентрисање пет шестина човечанства око идеје да се мора супротставити Америци“.

Логична сарадња Ирана и Саудијске Арабије

За Павловића није изненађење што су и Иран и Саудијска Арабија изразили интересовање за приступање БРИКС-у јер се рађа један нови поглед Саудијске Арабије на своју позицију, а то је да неће више подређивати сопствене интересе америчким.
Кад Саудијска Арабија направи тај преокрет, а већ је донела ту одлуку, онда ће у следећем кораку настојати да направи добре или макар мирољубиве односе са Ираном, иако је то, у подели сунити и шиити или традиционално заоштреној позицији проамеричкој или анти-америчкој, било извор тензија у читавом том региону.
„Али кад то преокрене Саудијска Арабија и кад каже ми као Саудијска Арабија нећемо више подређивати сопствене интересе Америчким, онда је сарадња са свима другима следећи корак. Сетите се до које су мере били домаћини и како је то било успешно кад је председник Кине Си Ђинпинг био у четвородневној посети Саудијској Арабији, земљама залива и арапским земљама, тако да су све то докази једног те истог преокрета који се догађа у свету, а ми томе сведочимо“.

About Администратор