Доказали смо да умемо да зауставимо корупцију

ПОЛИТИКА, 23.05.2024.

ИНТЕРВЈУ: БРАНКО ПАВЛОВИЋ, први на изборној листи „Ми – глас из народа” у Београду

Приоритети су нам реструктурирање јавних комуналних предузећа и укључење науке и струке у развој. – Није свеједно ко је на челу престонице, јер он шаље поруке о важним националним питањима
(Фото Медија центар Београд)

Београд без корупције – сто посто, то је слоган с којим излазимо на изборе, јер је то предуслов за реализацију свих других важних пројеката, а ми смо једина листа на којој су људу који су доказали да умеју да зауставе корупцију, и то у великом и компликованом процесу приватизације, каже Бранко Павловић, први на листи „Ми – глас из народа” и кандидат за градоначелника Београда. Као приоритете истиче реструктурирање јавних комуналних предузећа, „јер се без тога не могу решити комунални проблеми” и укључивање науке и струке у креирање стратешког развоја града.

Истичете борбу против корупције, шта још нудите Београђанима, по чему се разликујете од других?

Биографије људи на нашој листи сведоче да смо способни да зауставимо корупцију, доказали смо да то умемо у пракси. То нико, не у Београду, него у Србији не зна. Београђани који мисле да не треба да изађу на изборе треба 2. јуна да оставе изнад спољне стране врата кесу са 800 евра, толико ће корупција да поједе сваком члану домаћинства у наредне четири године. Ако изађу и гласају за нас, решиће проблем…

Друге предности…

Сви ће причати о недостацима комуналних услуга, али сви прескачу јавна комунална предузећа, а без сређивања стања у њима, нема алата да се нешто поправи. Ми се залажемо за реструктурирање комуналних предузећа, а једина смо листа која окупља људе с великим знањем и искуством у управљању великим  привредним системима, то је наша друга предност. Трећа велика разлика је што ми потпуно разумемо да правце стратешког развоја треба да утврђује наука и струка, а не политичари. Отворени смо да пружимо платформу из позиције власти у Београду свим интелектуалним потенцијалима Београда, који су огромни, да бисмо на прави начин решавали ствари. Дакле, потпуно смо свесни да без неколико стотина доктора наука, који би били укључени у различитим областима у одређивање стратешких праваца развоја Београда, уопште није могуће. Као и други, и ми мислимо да је важно „утопљавање” зграда, али, за разлику од њих, ми бисмо направили домаћа предузећа која би производила компоненте за то уместо да их увозимо. Тако бисмо развили и домаћу привреду.

Шта је то што би могло одмах да се уради, да људи виде да испуњавате обећање?

Код корупције ће пословни свет видети то већ у другој половини године. Треба шест месеци да се велики београдски систем стави под контролу. Осим тога, имамо врло лепу и једноставну идеју – да уведемо умањење рачуна за Инфостан за оне који на балконима имају цвеће и зеленило. То би улепшало град, а грађани би имали дуплу корист – мање рачуне лепши и здравији град. То би било добро и за туризам.

Има много ствари које локална власт не може да уради без сарадње с републичком, можете ли и хоћете ли сарађивати?

Апсолутно. Ја и сада разговарам у парламенту са свима, мислим да се посланици „Ми – глас из народа” у наступима разликују од осталих. Ми смо иначе против подела које кажу – само мрзи, руши, уништавај. Не. Морамо да имамо неки заједнички именитељ, а кад би власт видела да постоји неко кредибилан, ко је добио огромну подршку грађана и ко може да управља Београдом, и сама би променила приступ. Власт, за сада, вуче доста лоших потеза зато што нема добар коректив, па може да ради шта год хоће. А заправо грађани могу врло једноставно 2. јуна много тога да преокрену.

У кампањи су наметнута национална питања, иако су ово локални избори, мислите ли да има неке везе између важних националних питања и комуналних?

У Београду има и те како. Београд је главни град и он симболички има огроман значај. Није свеједно ко је на челу престонице, јер они својим ставовима о важним националним питањима шаљу одређене поруке. „Ми – глас из народа” има врло јасне ставове о националним питањима – безусловна одбрана Републике Српске и КиМ, садржајније него што се чини, не увођењу санкција Русији, подношење апликације за Шангајску организацију и за БРИКС, развијање добрих односа са СПЦ, вођење рачуна о Србима ван Србије. Тај део је нама заједнички, а разликујемо се по томе што указујемо да и власт и опозиција подржавају западни економски модел, који нас држи у неоколонијалној позицији. Док се не захвалимо ММФ-у и не окренемо стварним моделима привредног развоја, никад нећемо моћи да се ишчупамо из тог западног, врло штетног загрљаја, који они користе за политичке уцене на националним темама. И економски суверенитет је национални суверенитет, али се о томе не говори.

About Администратор